Цікаві факти про гриби

Цікаві факти про гриби

Гриби – третє царство, як їх іноді називають, тому що вони не належать ані до рослин, ані до тварин, займаючи відокремлене становище. Гриби, на відміну сотень видів живих істот, пережили усі земні катаклізми. У більшості з нас гриби асоціюються з шапкою на ніжці — деякі з таких грибів можна збирати, а потім смажити, маринувати, додавати в суп. Однак потворні нарости на хворих деревах, дріжджі для тіста і навіть цвіль — це теж гриби. У чому ж особливості грибів, коли і де вони ростуть, і які з них можна їсти?

Більшість грибів на 9/10 складаються з води. По суті, це драглиста маса, що складається з води, мікроорганізмів — переважно дріжджів — та молочнокислих бактерій. Деякі гриби, наприклад білі, містять глюкозу і саме тому мають солодкуватий присмак.

Боровики чи білі — одні із найбільших грибів. Вони здатні виростати до 3 кілограмів, однак рекордсменами вважаються печериці, вага яких може досягати 5,5 кілограмів.

10 сантиметрів — саме на таку висоту здатні підіймати спори самі гриби за відсутності вітру. Вони створюють рух повітря: шапинка охолоджується через випаровування води і холодне повітря, яке торкається її, опускається. У результаті по краю шапки створюється повітряний вихор, який підіймає спори угору. Для виявлення аеродинамічних здібностей у грибів знадобилися лазери та високошвидкісна зйомка.

Цікаві факти про гриби

1 см на годину –  саме із такою швидкістю рухається гриб плазмодій. Своїм виглядом він нагадує напівпрозорий шматок холодцю.

1450 до н. е. – дата, коли з’явилося перше зображення гриба. Фахівці знайшли його на наскальному малюнку в єгипетській царській гробниці.

7 000 000 000 000 штук – така кількість спор, зазвичай, дозріває всередині порхавки гігантської – близького родича грибів-дощовиків. Це в 400 разів більше, ніж у печериць. Якби кожна із спор проросла і дала лише одне плодове тіло, то вже до третього покоління сумарна маса грибів у 800 разів перевищила б масу Землі.

Цікаві факти про гриби

Від 1 до 2 мільйонів – саме стільки видів грибів існує на Землі, хоча в наш час вчені вивчили лише близько ста тисяч.

5 міліметрів на хвилину – з такою швидкістю росте веселка звичайна. Це рекорд не лише для грибів, а й для рослин. Навіть бамбук збільшується в рази повільніше – від 0,6 до 1,7 міліметра на хвилину.

80 років — стільки можуть прожити гриби-трутовики, що ростуть на деревах. Їхній розмір із роками збільшується. Маса найбільшого відомого гриба – 500 кілограмів. Рекорд належить двадцятирічному китайському трутовику. Його довжина – близько 11 метрів.

20 000 одиниць g — з таким прискоренням «вистрілюють» у повітря зрілі спори гриба пілоботуса кристалічного, що зростає на кінському гною. Космонавти, що стартують до МКС, зазнають перевантаження приблизно 3 g, а навантаження, що перевищує 10 g, може стати для людини смертельним.

Грибниця опенька темного, що розвивається у лісовому заповіднику Малур в американському штаті Орегон, визнана найбільшою живою істотою на планеті: вона займає площу понад 880 гектарів, а її вік оцінюється у 2,4 тисячі років. Гігантська грибниця, привернула увагу вчених у 1998 році, коли з’ясувалося, що остання викликає загибель дерев, обплутуючи їхнє коріння.

Доволі поширена думка, що грибний сезон – це осінь, проте це лише частково правда. Восени, дійсно, активно зростає більшість грибів, але, наприклад, неїстівні трутовики можна виявити на стовбурі дерева будь-якої пори року, а зморшки їстівні можуть рости і в березні. Багато залежить від погоди, яка склалася напередодні. Гриби «люблять» дощі та тепло. При цьому навіть якщо літо було спекотним, але опадів було багато, варто очікувати «грибної» осені.

Як і люди, гриби засмагають. Під впливом сонячного світла у них виробляється вітамін D, тому шапинка, наприклад, боровика може бути як світло-коричневою, так і кольору гіркого шоколаду.

Гриб кордицепс унікальний за багатьма параметрами. Його спори, проникаючи в тіло комахи, впливають на її поведінку і фактично перетворюють на зомбі, змушуючи вирушити туди, куди потрібно – на пошуки сприятливих умов. Коли таке місце знаходиться, тіло комахи перетворюється на їжу для спор, що проростають з нього.

Вчені встановили, що близько 300 млн років тому на Землі росли гриби, що досягали висоти 8-10 метрів. Причому виростали вони здебільшого Близькому Сході, у регіонах, які є дуже посушливими.

Цікаві факти про отруйні гриби

Цікаві факти про гриби

Усі гриби активно вбирають різні речовини, у тому числі й шкідливі, із ґрунту. Тому через забруднення довкілля деякі з них за останні півстоліття перейшли з розряду їстівних до розряду неїстівних або умовно їстівних.

Отруйні гриби іноді мімікрують під їстівні. Їх зазвичай називають хибними, наприклад, хибний білий гриб або хибний опеньок. Цікаво, що серед лисичок немає отруйних видів. Проте є схожі на них поганки,  які становлять небезпеку для людей. Всупереч своїй назві, далеко не всі види сироїжок їстівні. Частина з них відрізняються гірким смаком, а деякі зовсім отруйні.

0,12 г фаллоідину – головного токсину блідої поганки міститься в одному грибі. Цього достатньо, щоб убити людину. До того ж бліда поганка практично не пахне, а деякі запевняють, що її запах схожий на запах печериці.

Не всі отруйні гриби можна побачити озброєним оком. Деякі з мікроскопічних видів вражають продукти та виробляють усередині них токсини. Вживання таких продуктів може призвести до смерті.

Мухомори відіграють важливу роль в екосистемі. Ними харчуються чимало тварин, зокрема олені та лосі. Свою назву ці гриби отримали не просто так. У минулому їх використовували для боротьби з мухами, до того ж у природі дорослі мухомори теж харчуються цими комахами. Для цього шапинка дорослого гриба має увігнуту форму, в якій збирається вода та певні хімічні речовини. Запах цих речовин приваблює мух, які потрапляють у воду в шапинці і тонуть в ній, а мухомор їх повільно поглинає.

 

Поділись з друзями: